torstai 24. toukokuuta 2012

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Prinsessakakku






Mitäs muuta paakkelssia äitienpäivänä olisikaan kuin ihanaa prinsessakakkua!

ps. Onneksi vein kakkua naapuriin, oli niin hyvää, että olisin varmaan illan tullen syönyt kaiken lopun itse:) Vaikka itse sanonkin, en ole aikoihin syönyt näin hyvää kakkua! Ei muuta kuin leipomaan, tämä on tosi helppo omasoveltamani resepti, vaikka lukemalla voi tuntua vaikealta.



Pohja:

6 kpl kananmunia
3 dl sokeria (tai ruokokidesokeria)
1,5 dl perunajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella, lisää yhteen sekoitetut kuivat aineet sihdin läpi vispilällä nostellen.

Paista 180 asteessa n. 35 min.

Täytteeksi:

1 dl vaniljakreemijauhetta (Sallinen)
3 dl vettä
sekoita paketin ohjeen mukaan

1 dl vadelmahilloa (mä kylläkin käytin tässä Lidlin kuningatarhilloa kun sitä oli jäljellä)

4 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria

Kostukseen:

2 dl Vadelmamehua (käytin Lidlin pillimehua, se on tarpeeksi vahvaa ja siitä on suoraan helppoa kostuttaa)

Koristeluun:

250 g pötkö marsipaania (mulla oli tässä se pienempi 200 g, päällys jäi vähän naftiksi)
sokerimassasta tehtyjä kukkia (oli tehty jo varastoon aikaisemmin)

Leikkaa kakku kolmeen osaan, kostuta.

Ekaan väliin hilloa, mulla oli kyllä tässä kakussa eripäin;)

Tokaan väliin vaniljakreemi

Ylimmäksi kakun päälle keoksi ja reunoille kermavaahto.

Kauli marsipaani levyksi ja laita kakun päälle. Mä käytän kauliessa silikonista alustaa, siitä lähtee hyvin irti kakun päälle. Sihtaa päälle tomusokeria ennen tarjoilua. Säilytä jääkaapissa kuvun alla tai marsipaani voi sulaa.



lauantai 5. toukokuuta 2012

Angry Birds kakku




NOPEA JA HELPPO SUKLAAKAKKU

Pohja:

2 rkl kaakaojauhetta (laivontakaakaota ja tumminta mahdollista)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 dl sokeria
2 munaa
150 g voita (sulatettua)
5 rkl keitettyä kahvia
1 dl maitoa
1 dl kiehuvaa vettä
1/2 pussia pätkiksiä

Väliin ja kaulintamassan alle:

4 dl löysäksi vaahdoksi vatkattua kermaa
1 dl vaniljakreemijauhetta (Sallinen)

Päälle kaulittu kaulintamassasta elintarvikevärillä värjätty kuorrute. 
Muut koristeet itse sokerimassasta tehtyjä.

Vatkaa munista rakenne rikki, lisää kuivat aineet ja rasva sekä maitovesiseos vuorotellen niin, että tulee tasainen taikina. Kaada voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Paloittele pätkikset pieneksi, ripottele taikinan päälle ja sekoita kevyesti hieman haarukalla.

Kakkua on hyvä pitää pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.

Paista  200 asteessa n. 25 min.


torstai 3. toukokuuta 2012

Kukkia ja perhosia

Oonan toiveena oli kolmevuotiskakkuun kukkia ja perhosia, kerran juhlaa vietettiin vappuaattona lisäsin koristeisiin vielä hiukan serpenttiiniä. Kakun ohje löytyy Ullanunelmasta. Koristelu onkin sitten omaa suunnittelua.

Käytin tällä kertaa mistä tahansa marketista saatavaa valkoista Dr. Oetker sokerimassaa ja värjäsin sen elintarvikevärillä. Meidän valtavasta lähimarketista Kärkkäiseltä löytyy hyvä valikoima geelimäisiä Wilton elintarvikevärejä edullisesti, olen käyttänyt myös ihan noita marketinkin nestemäisiä elintarvikevärejä sokerimassan värjäämiseen. Hyvin toimii nekin. Tosin tomusokeria tarvitsee usein lisätä massaan jonkin verran, kun käyttää noita nestemäisempiä värejä ettei massasta tule liaan löysää. Muutenkin aina sokerimassaa käsiteltäessä on alusta syytä tomusokeroida hyvin, ettei massa jää siihen kiinni. Värjäsin kukkia varten myös pinkkiä, keltaista ja vihreää eri sävyissä. Kukat tein muoteilla, niistä joskus myöhemmin lisää.

Perhonen on eri helppo. Kauli suhteellisen pyöreä levy n. 7 cm ympärysmitaltaan ja 5 mm paksuksi, sitten leikkele kuvien mukaan siivet (koristele ne painelemalla) ja rullaa "vartalopala", joka kiinnitetään sokerikuorrutteella. Sekin oli mulla valmista Dr. Oetkeriltä. Tuntosarvina voi käyttää esim. spagettia, mulla oli tuollainen joskus tiimarista ostettu askartelujuttu. Sitten taittele perhosen muoto folion päälle (siivet ylöspäin) ja laita munakennoon kuivumaan, siinä pysyy tuo muoto hyvin. Sokerimassa kovettuu noin vuorokaudessa. Noi keltaiset liljat ei muuten jostain syystä ehtineet kuivua vuorokaudessa, joten siksi niitä ei näy kakussa;)










Macaron -leivokset




Macaron -leivokset

100 g mantelijauhoja
200 g tomusokeria
3 valkuaista
4 rkl sokeria
Väriainetta


1. Sekoita tomusokeri ja mantelijauhot keskenään.

Ainakin Meiran mantelijauho kannattaa siivilöidä, että leivoksista tulee sileitä.

2. Vaahdota valkuaiset vaahdoksi. Kun valkuaiset alkavat vaahtoutua, lisää joukkoon sokeri ruokalusikka kerrallaan. Vaahdon tulisi olla paksua ja kiinteää.

3. Lisää vaahtoon halutessasi väriaine.

4. Sekoita manteli-tomusokeriseos varoen vaahdon joukkoon.

5. Pursota taikinaa leivinpaperilla vuoratulle pellille napeiksi. Vaahdon tulisi olla sopivan jämäkkää (ei liian paksua eikä liian löysää), ja taikinan tulisi levitä uunipellille tasaisiksi napeiksi. Jos vaahto on liian kovaa ja jää koholle, sekoittele taikinaa lusikalla löysemmäksi.

6. Kopauta uunipeltiä pöytää vasten ja anna nappien olla tunti huoneenlämmössä.

7. Paista napit 150 asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan. Älä avaa uunia paistamisen aikana.

8. Jäähdytä paistokset ja täytä makusi mukaan marmeladilla tai muulla vastaavalla.

Täytteenä 100 g voita (huoneenlämpöistä), 2 dl tomusokeria ja 50 g valkosuklaata. Voi laittaa myös hilloa tms.

Juu, muutaman aika surkean leivoksen sain tehtyä. Taikinasta tuli kaksi pellillistä kuoria. Ensimmäisiä paistoin 10 min. Ei riittänyt meidän uunissa. Jäivät raaoiksi, eivätkä irronneet leivinpaperista. Uunissa vielä näyttivät täydellisiltä. Seuraavaa satsia paistoin n. 14 min, sekään ei oikein vielä näköjään riittänyt. Lisäksi vatkasin valkuaisvaahdon liian jämäkäksi, se on hyvä jättää hieman löysäksi. Kinuskikissalla on täällä kuvallinen ohje (mutta eri resepti kuin tuo mun). Paremmalla onnella ensi kerralla vahingosta viisastuneena!

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

TSI -maustepurkit

Minulla on mausteet olleet pakasterasiassa erittäin sekalaisessa järjestyksessä, kuten melkein kaikki muukin keittiössä. Viimeinkin sain aikaiseksi tehdä maustepurkit, kun tyttäreni on pitänyt huolen siitä, että tyhjiä purkkeja on kierrätysastia pullollaan. Mielestäni Muksun lasipurkit on muodoltaan kauniimpia kuin Bona- tai Pilttipurkit, joten käytin niitä. Kansiksi valitsin kuitenkin Pilttien ruudulliset kannet, koska niissä on tuo kiva valkoinen reunus. Hioin kevyesti kannet hiomapaperilla ja maalasin sitten liitutaulumaalilla. Tekstit tehtiin Dymolla, esikoisen avustuksella. Nyt mausteet on viimein helposti käytettävissä hellan yläpuolella maustehyllyssä ja kaikki muu ruma irtotavara sieltä pois:)